Wat is het Paralympisch Schoolproject (PSP)?

Een reeks ludieke activiteiten rond het thema 'Sport en Paralympische Spelen' die probleemloos in het programma voor burgerschapseducatie en lichamelijke opvoeding passen. Het leidmotief van het project is: "Samen sporten, samen sterker".

Wie zet het project op touw?

Achter dit project staat het Belgian Paralympic Committee, ondersteund door zijn twee liga's, namelijk Parantee en de Ligue Handisport Francophone, in samenwerking met alle schoolsportfederaties van de drie gemeenschappen van België.

Tot wie richt PSP zich?

Tot leerlingen van het 5e en 6e jaar lager onderwijs en hun leerkrachten. Maar het project is ook van toepassing in de eerste jaren van het middelbaar onderwijs.

Waar speelt PSP zich af en waarom?

In de scholen zelf. Het project behelst een actieve ontdekking van waarden. Daarom moeten de kinderen worden bijgestaan door een volwassene die ze begeleidt bij hun onderzoeken, bespiegeling en beoefening van een gehandicaptensport.

Wat is de bedoeling van PSP?

1. Een groot sportevenement in de kijker plaatsen: de Paralympische Spelen, en zo de leerlingen met de paralympische sporten.
2. De waarden van de Paralympische Beweging bevorderen: vastberadenheid, moed, inspiratie en gelijkheid tussen mensen.

Wat zijn de belangrijkste momenten van zo'n activiteit?

De activiteit kan 4 belangrijke fasen doorlopen (deze kunnen aangepast worden aan de situatie en de mogelijkheden van de klas) :
1. Sensibilisering : een moment van bewustwording waarin de verschillen tussen mensen en hun impact op het leven van de leerlingen en de klas worden aangekaart.
2. Informatie : over paralympische sporten en hun atleten, met getuigenissen, videoreportages... en ludieke activiteiten rond de Paralympische Spelen.
3. Sport : een initiatie in een paralympische sport.
4. Expressie : persoonlijke ervaringen delen met anderen.

Waar vind ik informatie voor de organisatie van zo'n project?

Op deze website. U vindt er activiteitenfiches, die gemakkelijk bekijk- en oplaadbaar zijn, links en een schat aan informatie die u helpt bij de uitvoering van de activiteiten.


Hoe neem ik deel aan de wedstrijd?

Alle details ​om​ deel te nemen ​bevinden zich​ op de bladzijde Wedstrijd.

Ga naar boven